Exotická růžová sůl z Maras je plná minerálů. Tato růžová sůl z Peru je velice delikátní a zdravá. Nevyčerpatelné zásoby růžové soli se nacházejí ve slaném podzemním horkém prameni. Tento pramen tryská v samém srdci peruánských And, až ve výšce čtyři tisíce metrů nad mořem. Tato sůl je zcela unikátní, neboť se vyznačuje jak vzácnou a bohatou chutí, tak i vlastnostmi. Rovněž je sůl z Maras známa i svou bohatou historií. Růžová sůl byla objevena a rovněž používána Inky. Sůl z Maras je stále vysoce ceněna pro svou výjimečnost. Sůl nese název podle názvu půvabné vesničky Maras, kde se od nepaměti tato neobvyklá sůl těží.
Ruční těžba soli
Maraská sůl se těží po staletí výhradně ručně. Tento způsob získávání růžové soli se od časů Inků nezměnil. Na úbočí And jsou vybudovány vodní nádrže, kterých je přibližně čtyři tisíce. Tyto nádrže tvoří terasovité bazénky, které se nazývají salinas. Každý z těchto bazénků má v průměru přibližně pět metrů čtverečních. Do bazénků je zachycován proud podzemní slané vody. Na slunci se následně voda odpařuje a v nádržích potom zůstává pouze čistá sůl. Obyvatelé Peru, kteří zde žijí, odpařenou sůl sbírají, nakládají do pytlů a připravují na dlouhou cestu do města.
Bohatá na minerály
Sůl z Maras má krystalickou strukturu a je velice bohatá na přírodními minerály, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Mezi nejcennější z těchto minerálů jsou především:
· železo
· vápník
· hořčík
· zinek
· měď
Právě vysoký obsah v soli obsažených minerálů jí dodává charakteristickou růžovou barvu.
Použití soli
Maraská sůl dodává všem pokrmům zajímavou chuť. Z tohoto důvodu je velice ceněna nejlepšími kuchaři na světě a užívána při přípravě různých specialit. Zpestřuje a zlepšuje chuť všech pokrmů. Sůl je vhodná pro přípravu všech pokrmů, jako jsou například:
· různé druhy ryb a mořských plodů
· všech druhů mas
· do omáček, polévek, ale i salátů
· k přípravě teplé i studené kuchyně